Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Gelence község 2022. október 4-én, pénteken rendezte meg a "Bioenergia kapacitásfejlesztés a helyi közösségek számára Ghelinta községben" című projekt nyitórendezvényét (Ref. 2021/330683), amelyet az Innováció Norvégia finanszírozott a romániai energiaprogramban. Ezen az eseményen több nemzeti és regionális politikai döntéshozó tartott előadást a fenntartható és zöld energián alapuló gazdaságról. Fejér László Ödön, a román szenátus tagja gratulált a közösségnek a innovatív megközelítéshez, Raduly István, Kovászna megye prefektusa a Kovászna megye fenntartható vidékfejlesztéséről beszélt, Kézdivásárhely alpolgármestere a kistérség jövőbeli projektjeit mutatta be, míg Vajda Lajos, a Green Energy Claster vezérigazgatója a közösségben befektetett munkát ismertette, és kiemelte az eddig elért eredményeket,  többek között, hogy Gelence  Románia első bioenergia faluja. Dr. Sebestyen Tihamer a projektmenedzser megemlítette, hogy ez a község egy 252 ezer eurós költségvetésű projekt kedvezményezettje, amelynek keretében három helyi középületben, nevezetesen két iskolában és egy sportcsarnokban három faaprítékon alapuló kazánban fektetnek be, valamint szilárd biomassza hulladék felhasználásával energiaellátási láncot alakítanak ki.

Ilyés Botond - János polgármester szerint a község mára bioenergiára épülő faluvá vált, ahol a helyi közösség a fűtési energia nagy részét helyi biomasszaforrásokból vagy más megújuló energiaforrásokból állítja elő és használja fel. Az energiaválság közepette Gelence község energetikai szempontból önfenntartóvá kíván válni, és a fent említett projekt megvalósítása után Ghelința összes középülete biomasszát fog használni faforgács formájában a hőenergia előállítására. Másodszor, a környezetvédelem is prioritássá válik a helyi közösség számára, és e beruházás révén a műszaki becslések szerint több mint 250 tonna egyenérték/évvel  csökkentik a CO2-kibocsátást. Ráadásul a szilárd biomasszából származó hulladék hasznosítása az Európai Unió egyik célkitűzése, ösztönözve a gazdasági résztvevőket és a helyi közösségeket, hogy napról napra változtassanak szemléletükön, hogy minél környezetbarátabbá váljanak. Jó gyakorlat ebben az értelemben a Kovászna megyei bioenergián alapuló falu, amely nemrégiben indított el az említett projektet a NorvégAlapokból, amelynek célja a helyi forrásból származó fahulladékból termelt hőenergia biztosítása és az erre irányuló beruházás kifejlesztése. A projektet az Innovation Norvégia pénzügyi mechanizmusai finanszírozzák, 2014-2021 között, a Románia az energia a megújuló energiaforrások területén projekt tervben.
A beruházás három, összesen 460 kW teljesítményű, fahulladékon alapuló hőkazán telepítését foglalja magában, amelyek évente több mint 1100 MWh hőenergiát termelnek, a CO2-kibocsátás csökkenését pedig több mint 250 t CO2-egyenértékre/évre becsülik. A beruházás összértéke 252 725 euró, amelyből a támogatás összege 214 000 euró, és a helyi költségvetés hozzájárulása mindössze 15%.

 

Search

Language