GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HIRDETŐ

Névnap

2019. február 20. szerda
Aladár, Álmos
A Nap kel 06:46-kor,
nyugszik 17:22-kor.

Holnap
Eleonóra, Norina
napja lesz.

IMAGE GALLERY

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

HÚSVÉT 2018

2018_HATARKERULES_01.jpg2018_HATARKERULES_02.jpg2018_HATARKERULES_03.jpg2018_HATARKERULES_04.jpg2018_HATARKERULES_05.jpg2018_HATARKERULES_06.jpg2018_HATARKERULES_07.jpg2018_HATARKERULES_08.jpg2018_HATARKERULES_09.jpg2018_HATARKERULES_10.jpg2018_HATARKERULES_11.jpg

Farsangfarka Gelencén - Eltemették Dömét
Táncra perdültek a vén Döme lángoló „teteme” körül

Közel évtizedes hagyománya van annak, hogy Gelencén is temetik a telet, azaz a helybeliek farsangi ünnepséget rendeznek. Idén sem volt másként, szekereken ülő, maskarákat viselő vidám társaság járta be a falut, hogy jelezzék: a télnek jó lenne távoznia.

A maskarások szokás szerint a vasárnapi nagymise után a templom előtti téren adták elő bohózatukat, aminek szövegkönyve aszerint alakul, hogy tükrözze a nagyvilág és szűkebb pátriánk történéseit, aktuális kérdéseit. Így a farsangolók ismét oltalmat kértek az influenza ellen, de a migránsok miatt is fohászkodtak, ezek mellett más irányba is röppentettek egy-egy szarkazmus-nyilacskát. A telet és az előző év során felgyülemlő rossz emlékeket is jelképező Döme nevű szalmabábut az Alszegben levő téren égették el, táncra perdülve a lángoló „tetem” körül.

Bővebben: Farsangfarka Gelencén - Eltemették Dömét

Átadták a Nádika-feredőt (Véget ért a fürdőépítő kaláka Gelencén)

Szombat délelőtt kánikulában tartották meg Gelencén a Nádika-feredő avatását és megáldását. Az eseményen a magyarországi, erdélyi, megyénkbeli és helybeli önkénteseken kívül jelen voltak a község elöljárói és szép számban gelencei lakosok is. A Vinca Minor Egyesület és a helyi önkormányzat is messzemenően támogatta a kalákát.

 

Bővebben: Átadták a Nádika-feredőt (Véget ért a fürdőépítő kaláka Gelencén)

A budapesti Ars Topia Alapítvány kezdeményezésére és szervezésében közösségi szórakozó, piknikező helyet alakítanak ki a nagyközség területén. Mint az eddigi fürdőtelepek kialakítását Bölönben, Bálványosfürdőn, Zalánpatakon, Kisbaconban, Csernátonban és Sepsibodokon közösségi összefogással, valamint távolabbról, esetleg az anyaországból felajánlott segítséggel úgynevezett kalákába végzik el. A telepet el is nevezték „Nádika fürdőnek” a kialakításához társszervező Gelence önkormányzata és a Vinca Minor Egyesület.

2017NADIKA

Bővebben: Kaláka és Kálvária keresztút kialakítása Gelencén

Július 2-án a már régebben felépült és használatban levő piacát avatták Gelencén egy nagyszabású termékvásárral. Cseh József polgármestertől tudtuk meg, hogy Felső-Háromszék egyetlen rendszeresen működő piaca. A vásárra a környékből nagyon sok termelő hozta el portékáját.

Bővebben: Piacavató és termékvásár


A gelencei Szent Imre műemléktemplomban a Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Pro Patria Egyesület által szervezett eseményen kiállítás és szakmai konferencia keretében emlékeztek Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulójára.

Bővebben: Gelencén Szent László királyra emlékeztek

Gelencén tizennyolcadik alkalommal tartottak falunapokat június 24-25-én. Az ünnepségen mind az öt magyarországi testvértelepülés képviselői összesen negyvenöten jelen voltak, Balatongyörökről, Dunaszentgyörgyről, Encsről, Nagybánhegyesről és Várvölgyről.

Bővebben: A 18. falunap a testvértelepülésekkel (+fotó)

Facebook Like Box