GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HIRDETŐ

Névnap

2019. február 20. szerda
Aladár, Álmos
A Nap kel 06:46-kor,
nyugszik 17:22-kor.

Holnap
Eleonóra, Norina
napja lesz.

IMAGE GALLERY

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Vendégforgalmi központ épülhet (Év elején a községgazdák - Beszélgetés CSEH JÓZSEFFEL, Gelence község polgármesterével)


Nyolcadik hónapja, hogy Cseh József személyében új polgármester irányítja Felső-Háromszék legnagyobb községét. A hatvanéves mérnök a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben nyert négyéves mandátumot, helyettese, Csákány Attila szintén az MPP tagja. Cseh József négy évig Kéz­divásárhelyen volt önkormányzati képviselő.

Az új községvezető a párbeszéd emberének vallja magát, aki az RMDSZ-es tanácstagokkal és a megyei önkormányzat vezetőivel is szót tud érteni, mivel kerüli a konfliktusokat, a fölösleges vitákat, számára a fő cél a település fejlesztésének folytatása. Év eleji beszélgetésünk során először arra kértük, foglalja össze a múlt esztendő legfontosabb megvalósításait.
– A választási kampány során igyekeztem minél nagyobb számú gelencei lakossal szóba állni – magyarázza Cseh József –, felmérni igényeiket, elvárásaikat, meghallgattam falusfeleim elképzeléseit, panaszait, és azok alapján állítottam össze négyéves programomat, amit meg is fogok valósítani. Megválasztásom óta sikerült pár apróbb problémát orvosolni. Anyagi lehetőségeink korlátozottak, így kevés pénzből próbáltunk meg okosan és becsületesen gazdálkodni. Első lépésként a Bodor György Művelődési Otthon tetőzetét javíttattuk meg. Ez nem tűrt halasztást, mert a frissen meszelt épület több helyen is beázott. A 2006-ban megépített vízhálózattal is gondok merültek fel, olyan utcarészek is akadnak, ahol annak idején nem fektették le a fővezetéket. Tavaly több mint 870 méteres szakaszon sikerült megépíteni, többek között a ladiai temető felé vezető úton is elvégeztettük a hálózathosszabbítást. Ugyancsak a ladiai temetőben több mint százéves fákat vágattunk ki ipari alpinistákkal, az öreg fenyőfák veszélyeztették a sírokat. Tanévkezdésre elkészült a Felszegben a 2-es számú iskola korszerű épületszárnya, ahol több mint kétszáz óvodás és iskolás kezdte meg a tanévet. A fiatal házasoknak szánt tizenkét lakrészes tömbházba a múlt esztendő végén beköltöztek a lakók, a második tömbházat tavasszal adják át. A sporttelepen lelátó készült, és megjavítottuk a kerítést. Tavaly a falunapokat a helyhatósági választások miatt kivételesen szeptember közepén, és nem a szokásos Szent László-nap táján szerveztük meg. A tél kezdete előtt a községháza ötszázötven tonna kavicsot vásárolt, ami a mellékutcákba került, de sajnos, mindenhová nem jutott. Gelence község területén a mezei utakkal együtt mintegy hetven kilométer utat kell karban tartanunk. A kampányban azt ígértem, hogy legalább félévenként lakossági fórumon számolok be az addigi megvalósításokról és a további tervekről, persze, figyelembe véve a közösség elvárásait. Haralyban már megtartottuk az első falugyűlést, a községközpontban ebben a hónapban lesz. Tavaly újabb testvértelepüléssel léptünk kapcsolatba, a Balaton környéki Várvölggyel, ahonnan a közelmúltban alapélelmiszereket tartalmazó csomaggal és könyvadománnyal leptek meg. Haralyt sem hanyagoltuk el, két közkutat hoztunk rendbe és vízelvezető árkokat ásattunk.
– Idén milyen nagyobb beruházásra gondoltak?  
– Terveink vannak, de minden a pénztől függ. Fontossági sorrendben elsőként a szennyvíztisztító telep megépítését említeném. A beruházás 2009-ben kezdődött, hatmillió lejes projektről van szó, amely az ülepítőn kívül a csatornarendszer megépítését is tartalmazza. A községközpontban eddig a tervezett 26–28 kilométeres szakaszból nyolc épült meg, de nem is ez a fontos, hanem a tisztítóállomás. Az ülepítőt a tervező túlméretezte, ezért mielőtt nekifognának, módosítani kell a kivitelezési tervet. Haralyban a vízvezetés kivitelezési terve elkészült, de egyelőre nincs meg hozzá a finanszírozási lehetőség. Az egyházi tulajdonban levő szaladári temetőben ravatalozóház építését tervezzük a római katolikus plébániával közösen. Haraly esetében fontos lenne, hogy legalább elkezdjük a ravatalozó megépítését. A műemlék templom környékén található piac rendezése sem várhat tovább, átalakítására, korszerűsítésére pályázni akarunk.
– Március 15-re meglepetéssel készülnek.
– Nemzeti ünnepünkre Gelence testvértelepüléseinek küldöttségeit hívjuk meg. A Hősök terén található világháborús márvány emlékműre bronz turulszobor kerül, amit aznap fogunk leleplezni.
– Van-e újdonság a tervezett ipari teleppel kapcsolatosan?
– A Gormet cég tulajdonosával személyesen is kapcsolatba léptem, a múlt év végén találkoztam a dortmundi vállalkozóval, Gebert úrral, akitől megtudtam, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet és válság miatt változtatott eredeti tervén, és az önkormányzattól megvásárolt 15,4 hektáros területén nem létesít ipari telepet, hanem vendégforgalmi komplexumot akar kialakítani. A német vállalat szakembereket is hozott magával, akik feladatul kapták a tervezést. Többek között egy wellness-központot és konferenciatermet szeretne kialakítani. Ígérete szerint idén nekifognak a tereprendezési munkálatoknak.

Forrás: Háromszék;  szerző: Iochom István

Facebook Like Box